Publicat de: husarul | ianuarie 7, 2008

Pastor baptist, fost colaborator, mort de inima rea

Dupa Gandul, si Cotidianul isi da in petec cu presupusul. Iata mai jos articolul.

Pastor baptist, fost colaborator, mort de inima rea – Mirela Corlatan, Cotidianul
–––––––––––––––––––––––––––

Aparut in editia din 8 Ianuarie 2008
Fost deputat PNTCD, pastorul baptist Petre Dugulescu a murit la Timisoara in urma unui stop cardiac. Recent fusese dezvaluita legatura sa cu Securitatea.

Secretarul general al Uniunii Baptiste din Romania, Ionel Tutac, sustine ca moartea pastorului Petre Dugulescu a survenit pe fondul supararii pe care i-a pricinuit-o devoalarea recenta a colaborarii sale cu Securitatea. „El si-a recunoscut colaborarea, dar Securitatea nu a mai avut incredere in el, asa ca au urmat o persecutie si o urmarire de mai multi ani”, a spus Ionel Tutac, care a vorbit cu Dugulescu chiar joi, in ziua mortii. Potrivit acestuia, Dugulescu era si foarte obosit din cauza numeroaselor slujbe oficiate in perioada sarbatorilor. Informatia despre colaborarea sa cu Securitatea a inceput sa circule in luna decembrie pe forumuri de discutii, fiind postate si citeva documente reprezentative din dosarele Securitatii.

Documentele arata ca pastorul a fost recrutat in 1980, alegindu-si singur numele conspirativ Daniel Stefan. „Pe parcursul contactarii, candidatul a avut o atitudine corecta si principiala si a fost antrenat la intocmirea de note, de convorbiri si de informari scrise. (…) Discutiile s-au purtat initial pe marginea doleantei candidatului de a pleca la studii teologice in Elvetia si in excursie in SUA, avind depuse actele in acest sens pentru obtinerea pasaportului. A fost de acord cu propunerea facuta de a colabora in mod secret si organizat cu organele de Securitate, luindu-i-se angajament scris in acest sens”, se spune intr-un raport al Securitatii, in care se arata si cum urma ca acesta sa se faca util.

„Avind in vedere eventuala sa plecare in strainatate, i s-a trasat sarcina de a ne informa despre intentiile unor persoane care cunosc despre aceasta si vor intentiona de a-i solicita unele comisioane pentru exterior, scrisori, colete, alte materiale”, se spune in raport, mentionindu-se ca de la prima intilnire acesta a dat o „nota informativa despre emisarul baptist D.J.H”. Un alt pastor baptist despre care Dugulescu ar fi dat informatii este Iosif Ton.

Potrivit documentelor, Dugulescu a fost exclus din retea in 1982 pentru ca „a continuat sa ascunda aspecte din preocuparile sale si ale emisarilor straini cu care a intrat in contact, adoptind o pozitie duplicitara”.


Răspunsuri

  1. Buna !
    Numele meu este Lucaci Florin Corneliu si reprezint echipa „Isus Te Iubeste” de pe blogul http://isusteiubeste.blogspot.com si as dorii daca puteti sa ne adaugati in lista Dumneavoastra de prieteni, asteptam sa ne confirmati daca sunteti de acord cu acest schimb de linkuri. Daca sunteti de acord, scrieti-mi un e-mail la adresa cococatfish@yahoo.com cu adresa siteului si numele sub care sa fie trecut in lista noastra de prieteni.
    Multumim !
    Echipa: Isus Te Iubeste

    P.S. Asteptam un raspuns sau o confirmare.

  2. … Credeti ca un „colaborator” ar fi fost lasat liber si bine daca ascundea aspecte din preocuparile sale?
    Cati din cei ce au facut asta cunoasteti?

    L-am cunoscut personal pe Petru Dugulescu si am fost alaturi de el atunci cand militianul din comuna Glimboca – Jud. Caras-Severin l-a luat pe Pasotorul Dugulescu si l-a tinut in frig ore intregi la postul din comuna…credeti ca un colaborat atat de laudat de sefii ierarhici ar fi stat la haremul unui militian?
    Credeti ca un securist ar fi pasit in fatza lin Balconul Operei in decembrie 89 si ar fi condus multimea in Rugaciunea Tatal Nostru?
    Credeti ca un securist si informator ar fi adus primul ecograf in Timisoara?
    Sau ar fi fost insotit pe ultimul drum de mii si mii de persoane care l-au iubit, il iubesc si inca mai cred in el?
    Meditati o clipa la viata lui…si la moartea dansului…si apoi haidem sa ne gandim la noi… cum va arata inmormanterea noastra? Ce poate spune Prefectul, Primarul, Mitropolitul, Pastorii, Senatorii si Congresmanii Americani… si multi altii care au vorbit despre Petru Dugulescu si despre impactul sau major in viata oamenilor, a Timisoarei, a Romaniei si a lumii.

    Sa aveti o meditatie folositoare!!!!!

    Beni Lup – WorldTeach

  3. Frumos comment! Multumim Benilup pentru accentuare. Asta e presa, rea, cautatoare de senzational.

  4. Buna seara,
    eu am crescut o buna parte alaturi de familia Dugulescu,pot sa va spun ca Petrica era un om deosebit cu mult har si omenie.Eu unul sincer nu am vazut in el nici macar comunismul dar mai „securistul”nu puteti intelege lucrul acesta daca nu l-ati cunoscut.Ar mai fi un lucru…nu credeti ca este normal sa se odihneasca in pace?Toata stima pentru un OM care a inventat poezia pt.a ameliora durerea.Vio

  5. Baptisti nu e informatori, nici unul.

  6. Pentru a intelege intra-adevar cine a fost Petrica Dugulescu cititi va rog cartea „Ei mi-au programat moartea’si ve-ti intelege……!!!!!!

  7. Am gasit o tabara deosebita, undeva in Apuseni:
    http://www.taberecrestine.ro

    Poate ajuta informatia asta pe cineva!
    Mariana Balasa
    Tg Mures

  8. Really interesting post. Truely!

  9. husarul.wordpress.com’s done it again. Amazing writing!

  10. If only I had a nickel for each time I came to husarul.wordpress.com… Incredible article.


Lasă un comentariu

Categorii